Nowoczesna technika warzenia piwa hippes Après-Ski
Wspinaczka wysokogórska i jazda na nartach - to dwa filary turystyki w Zillertal w Austrii. Czy wiesz, że w miejscowości Zell znajduje się najstarszy prywatny browar w Tyrolu z nowoczesną warzelnią?
Warzenie piwa dla turystów
Zell am Ziller, liczące 1800 mieszkańców, jest położone kilka godzin samochodem od Innsbrucku. W 1500 r. założono tam najstarszy browar w Tyrolu, noszący obecnie nazwę Zillertaler Bier GmbH. Przedsiębiorstwo jest dzisiaj regionalnym browarem i zaopatruje specjalistów branży piwnej w promieniu 100 km. 85% z 60 000 hektolitrów piwa sprzedawanych jest do gastronomii, dwie trzecie w beczkach, a jedna trzecia w butelkach wielorazowego użytku. Region utrzymuje się z turystyki, a fani nart i snowboardu przybywają do alpejskiego Zillertal przede wszystkim od grudnia do kwietnia. Wówczas obroty ze sprzedaży w firmie Zillertaler Bier GmbH osiągają ok. 55% rocznej dystrybucji.
Najważniejsze fakty
- Roczna dystrybucja piwa wynosząca ok. 60 000 hl piwa
- Woda do produkcji piwa: krystalicznie czysta woda źródlana
- Komfortowe, w pełni automatyczne czyszczenie przez rozdzielacz CIP
- W porównaniu do starego browaru, nowa, w pełni zautomatyzowana warzelnia oszczędza ponad 30 procent ciepła i ponad 34 procent prądu w odniesieniu do zimnej brzeczki
Silny partner, wydajna technologia
Od połowy 2013 tyrolskie przedsiębiorstwo warzy tylko w nowo wybudowanej warzelni Steinecker Sudhaus, której budowa została zrealizowana głównie przez niemiecką firmę Krones AG z Neutraubling.
Skoncentrowano się tutaj na wydajnym energetycznie warzeniu poprzez odzysk energii cieplnej w procesie warzenia. Metoda EquiTerm, opracowana przez Krones dla Steinecker, łączy zapotrzebowanie ciepła w przypadku maszyn z nadwyżką ciepła z chłodzenia brzeczki, zapewniając w ten sposób skuteczne zużycie energii w warzelni oraz znacznie mniejsze zapotrzebowanie na energię pierwotną.
Jako długoletni partner renomowanej firmy Krones AG firma ProMinent GmbH ma również swój udział w technice warzenia, a tym samym w optymalnej jakości produktu końcowego. Eksperci z Heidelbergu dostarczyli stację do przyrządzania z dwoma zbiornikami i mieszadłem oraz dwie stacje dozowania, wykonane zgodnie z wytycznymi Krones. Urządzenia te zostały zaprojektowane jako konsole do montażu ściennego ze zintegrowaną miską ociekową oraz z trwałymi silnikowymi membranowymi pompami dozującymi Sigma/ 2 Basistyp. Pompy można regulować ręcznie za pomocą długości skoku i zostały zaprojektowane dla maksymalnej wydajności tłoczenia 130 l/h przy przeciwciśnieniu 10 bar. Dzięki opatentowanej wielowarstwowej membranie bezpieczeństwa z optyczną sygnalizacją i zintegrowanym zaworem przelewowym do ochrony przed przeciążeniem zagwarantowane jest niezwykle wysokie bezpieczeństwo procesu.
Piwo dla każdego smakosza
W pełni zautomatyzowana warzelnia w Zillertaler Bier GmbH, w której ręczne czynności ograniczają się do podawania chmielu granulowanego i prac laboratoryjnych, jest zaprojektowana dla dziesięciu warzeń dziennie. W warzelni produkowanych jest dziesięć rodzajów piwa, z których powstaje 13 różnych rodzajów piwa i napojów piwnych, m.in. Pils, piwo pszeniczne, piwo pszeniczne ciemne, piwo marcowe, piwo ciemne i piwo czarne. Turyści i spragnieni sportowcy mają podczas Après-Ski tylko jeden problem: Które wybrać? A więc: Na zdrowie!
Skontaktuj się z nami
Maciej Tołściuk
Dyrektor zarządzający, ProMinent Dozotechnika Sp. z o.o.
»Razem z moim zespołem jesteśmy do Państwa dyspozycji. Zachęcamy do wysłania zapytania.«