Niemiecka wiedza - zawsze pożądana w Chinach
Piwo wytwarzane w Chinach, konsumowane w USA - a do czyszczenia zbiorników wykorzystywana technika dezynfekcji z Niemiec. DULCO®Lyt 400 zastępuje przy tym kwas nadoctowy, co pozwala na znaczną redukcję kosztów eksploatacji i chroni przed korozją.
Piwo Tsingtao Bier – chiński hit eksportowy
Tsingtao Brewery Group znajduje się na szóstym miejscu w pierwszej dziesiątce międzynarodowych producentów piwa (dane z 2014 r.). Dzięki rocznej produkcji ok. 78 mln hektolitrów z 60 browarów w całych Chinach jest to druga pod względem wielkości grupa piwowarska w kraju. Od 1954 r. piwo Tsingtao jest z sukcesem eksportowane, od 1972 również do USA. Obecnie jest to najczęściej sprzedawane chińskie piwo na rynku amerykańskim i jeden z wiodących produktów eksportowych z „Państwa Środka”.
Spółka zależna grupy, browar Shenzhen Tsingtao, z siedzibą na południowym wschodzie kraju wytwarza rocznie ok. 400 000 hektolitrów czystego piwa beczkowego. Dotychczas przedsiębiorstwo dezynfekowało swoje zbiorniki przy użyciu kwasu nadoctowego. Jednak oprócz silnego zapachu środek chemiczny o wysokim stężeniu wymaga specjalnej obsługi i jest drogi. Dlatego browar poszukiwał technicznego rozwiązania, które wykona optymalnie dezynfekcję, nie będzie powodować korozji i znacznie obniży łączne koszty eksploatacji.
Najważniejsze fakty:
- Roczna produkcja 400 000 hektolitrów piwa
- Drogie czyszczenie zbiorników kwasem nadoctowym o działaniu korozyjnym wymaga zmiany
- Integracja nowego rozwiązania w zakresie dezynfekcji w istniejącej instalacji
DulcoLyt 400 – inteligentne rozwiązanie w zakresie dezynfekcji
Chiński oddział firmy ProMinent, ProMinent Trading Ltd. zaproponował browarowi zastąpienie dezynfekcji zbiornika kwasem nadoctowym 16% przez urządzenie do elektrolizy
DULCO®Lyse
. Jako inteligentny następca technologii ECA instalacja wytwarza niskim kosztem z wody, chlorku sodu NaCl i prądu na miejscu wysoce skuteczny środek dezynfekujący
DULCO®Lyt 400
. Słaby roztwór kwasu podchlorawego odkaża niezawodnie i wykazuje również w zmiennych warunkach niezmienną jakość przy udziale Free Available Chlorine, wynoszącą stale 400 ppm.
Od czerwca 2014 w browarze Shenzhen Tsingtao dostarczane jest 2000 litrów wody ECA o stężeniu 400 ppm i 6000 litrów wody, w normalnych temperaturach 8000 litrów wody ECA o stężeniu 80 ppm. W dokładnie taktowanym procesie, trwającym prawie 2,5 godziny zbiornik fermentacyjny, zbiornik magazynowy i system przewodów rurowych płukany jest wodą, następnie czyszczony ługiem i kwasem, a na końcu dezynfekowany optymalnie wodą ECA.
Redukcja kosztów - cel osiągnięty
Zastąpienie 16% kwasu nadoctowego przez wytworzony niższym kosztem
DULCO®Lyt 400
przy użyciu nowoczesnego urządzenia do elektrolizy opłacało się - i to przy jednakowej skuteczności dezynfekcji. W przeciwieństwie do porównywalnych instalacji, które przetwarzają tylko ok. 5 procent soli, urządzenie
DULCO®Lyse
wykorzystuje blisko 85 procent. Ponadto poziom zawartości chlorku w
DULCO®Lyt 400
jest niezwykle niski w porównaniu z inną porównywalną metodą, w której jego zawartość wynosi często 20 razy więcej. Dzięki temu unika się skutecznie korozji.
Przy użyciu tej alternatywnej metody dezynfekcji obniżeniu ulegają koszty eksploatacji, przede wszystkim ze względu na brak konieczności stosowania drogiego kwasu nadoctowego. Korzystając z opisanej metody browar Shenzhen Tsingtao uzyskuje roczną oszczędność w wysokości prawie 590 000 yuanów, czyli ok. 80 000 euro. W związku z tym podjęto już decyzję o zainstalowaniu kolejnych urządzeń
DULCO®Lyse
w innych browarach, należących do przedsiębiorstwa. A więc: Na zdrowie!
Skontaktuj się z nami
Maciej Tołściuk
Dyrektor zarządzający, ProMinent Dozotechnika Sp. z o.o.
»Razem z moim zespołem jesteśmy do Państwa dyspozycji. Zachęcamy do wysłania zapytania.«