Urlop na zamku w mieście Mozarta
Duke Ellington, Helene Fischer czy może Mozart? W malowniczym salzburskim hotelu Schloss Mönchstein urządzenie do elektrolizy CHLORINSITU® III gwarantuje bezpieczną i ekonomiczną dezynfekcję wody basenowej.
Kąpiele z widokiem
Nawet jeśli wolą Państwo słuchać jazzu lub szlagierów, miasto Salzburg jest warte odwiedzin pod wieloma względami. Luksusowy hotel, dawny zamek Schloss Mönchstein z niesamowitym widokiem na miasto Mozarta jest jednym z najlepszych miejsc. Ta historyczna budowla wzniesiona pośrodku dużego parku wraz z początkiem XXI w. zmieniła swojego właściciela i została przebudowana w dwóch fazach do nadzwyczajnego hotelu miejskiego - z najwyższej jakości wyposażeniem 24 pokoi i apartamentów, z wielofunkcyjnym pokojem konferencyjnym, oraz z ekskluzywną strefą wellness.
W skład hotelu z najwyższej półki wchodzi rzecz jasna także atrakcyjny basen. Z tego względu w drugiej fazie budowy teren zewnętrzny został wzbogacony o niepowtarzalny basen bez krawędzi ze spektakularnym widokiem na linię horyzontu Salzburga, a także o basen z hydromasażem na łonie natury dostępny przez cały rok. Przy wyborze techniki instalacyjnej zarząd hotelu zwracał szczególną uwagę na to, aby system do uzdatniania wody zajmował jak najmniej miejsca, był solidny, a także tani i ekologiczny w eksploatacji.
Najważniejsze fakty
- Ekskluzywny hotel miejski z 24 apartamentami, pomieszczeniem konferencyjnym, a także strefą wellness
- Kompletny system uzdatniania i dezynfekcji wody do dwóch basenów zewnętrznych
- Bardziej ekologiczna i ekonomiczna eksploatacja z solidną techniką instalacyjną
Nowocześnie, ekologicznie, ekonomicznie
Po trwającej cztery tygodnie instalacji została oddana do użytku także strefa basenowa, punktualnie na czas ponownego otwarcia, które miało miejsce w maju 2014 roku. Do celów rzetelnego uzdatniania i dezynfekcji wody basenowej zastosowano głównie następujące komponenty marki ProMinent: Kompaktowe urządzenie do elektrolizy typu CHLORINSITU® III, łącznie pięć magnetycznych membranowych pomp dozujących typu Beta® i delta®, a także pompa perystaltyczna DULCO®flex DF4a do dozowania środków flokujących. Sterowanie całą techniką instalacyjną, a także obydwoma obwodami regulacyjnymi odbywa się za pomocą wydajnego systemu pomiarowo-regulacyjnego DULCOMARIN® II. System ten dokonuje bieżących pomiarów i w sposób precyzyjny reguluje najważniejsze parametry higieniczne takie jak: wartość pH, redoks, chlor i przewodność.
Urządzenie do elektrolizy CHLORINSITU® III przetwarza bez uszczerbku dla środowiska w procesie podciśnieniowym nieszkodliwą sól kuchenną i wodę do produktów w postaci chlorowego ługu bielącego z niską zawartością chlorków i w szczególności chloranów. Powstały roztwór zbierany jest w zbiorniku magazynowym i dozowany stamtąd, odpowiednio do zapotrzebowania, za pomocą oddzielnych pomp dozujących. Ponieważ proces odbywa się bezpośrednio na miejscu w urządzeniu, odpada konieczność transportu, składowania i obsługi niebezpiecznych chemikaliów - znacząca zaleta dla branży hotelarskiej.
Sól w zupie
To szczęśliwy przypadek, że właśnie ten korzystny i nieszkodliwy surowiec - sól kuchenna, który pierwotnie dał nazwę miastu Mozarta, prowadzi do ekonomicznej eksploatacji i redukcji zużycia środków chemicznych przy regulacji wartości pH wody basenowej. Dalszymi zaletami nowoczesnej instalacji do uzdatniania wody jest centralny i wygodny nadzór za pomocą smartfona i tabletu, jak również dodatkowa oszczędność energii poprzez zastosowanie trybu ekologicznego poza czasem eksploatacji.
- Przyjazna dla środowiska i bezpieczna dezynfekcja przy użyciu urządzenia do elektrolizy CHLORINSITU® III
- Ekonomiczna eksploatacja basenu dzięki dodatkowej redukcji zużycia środków chemicznych i trybu ekologicznego
- Doskonała jakość wody wywołuje pozytywną reakcję gości hotelowych
Zastosowane produkty - Urlop na zamku w mieście Mozarta
Skontaktuj się z nami
Maciej Tołściuk
Dyrektor zarządzający, ProMinent Dozotechnika Sp. z o.o.
»Razem z moim zespołem jesteśmy do Państwa dyspozycji. Zachęcamy do wysłania zapytania.«