Produkcja donutów: Prosta sprawa przy zastosowaniu odpowiednich aromatów
Jakie donuty lubią Państwo najbardziej? Z kolorową posypką? Z nadzieniem karmelowym? Lub tylko z polewą czekoladową? Tak czy inaczej: Aby ulubiony smakołyk smakował tak jak powinien duże piekarnie używają aromatów - z ryzykiem eksplozji.
Wybuchowe donuty
W piekarniach przemysłowych praca odbywa się nieco inaczej niż w domowej kuchni. Począwszy od rozmiarów - wielkie piece, kotły do wyrabiania ciasta, w których można by było się całkowicie zanurzyć lub dzienna wielkość produkcji w tonach - aż po składniki. Duża piekarnia w Holandii stosuje do wyrobu donutów płynne aromaty, aby uzyskać jednakowy smak i zapach. Dozowanie aromatów jest z kilku powodów trudnym zadaniem: Musi być niezwykle precyzyjne - i występuje ryzyko eksplozji! Ze względu na to, że większość substancji aromatyzujących nie rozpuszcza się w wodzie, są one rozpuszczane w alkoholu. A gdy alkohol odparuje, powstaje łatwopalna mieszanina powietrza. Dlatego w piekarniach konieczne jest przestrzeganie surowych wytycznych dotyczących postępowania z materiałami wybuchowymi.
Najważniejsze fakty
- Dozowanie aromatów w holenderskiej piekarni
- specjalne wymaganie: Ryzyko eksplozji z powodu występowania oparów alkoholowych
- Urządzenie dozujące z 9 silnikowymi membranowymi pompami dozującymi typu Sigma/ 1
- Dostawa zamontowanej na gotowo instalacji w kontenerze z wentylatorem zewnętrznym
- precyzyjne dozowanie ze zwiększoną odtwarzalnością
Dopasowany kontener
Dopasowane rozwiązanie firmy ProMinent przekonało klienta prostą instalacją i niezawodną ochroną przeciwwybuchową. Od 2010 r. dziewięć silnikowych membranowych pomp dozujących typu Sigma/ 1 pracuje w kontenerze z wentylatorem zewnętrznym. Zapewnia on, że opary alkoholowe nie przedostają się do pomp, będących ewentualnym źródłem zapłonu, gwarantując w ten sposób ochronę przeciwwybuchową. Ze względu na to, że kompletne urządzenie dozujące zostało dostarczone jako zamontowane na gotowo w kontenerze, nakłady związane z instalacją na miejscu były minimalne. Ówczesny kierownik projektu Maximilian Franke cieszy się ponadto, że dzięki sprawnemu rozłożeniu przewodów rurowych i zaworów udało się zwiększyć odtwarzalność dozowania z pokaźnej już wartości standardowej ±2% o więcej niż 1%. Jedyną eksplozją, jakiej teraz można oczekiwać jest eksplozja smaku miłośników donutów.
Bezpieczne i dokładne dozowanie
- bezpieczne obchodzenie się z oparami alkoholowymi zagrożonymi wybuchem: pompy w kontenerze z wentylacją zewnętrzną
- szybka i wygodna instalacja „Plug & Play” dzięki kontenerom gotowym do podłączenia
- korzystna cenowo konserwacja
- zwiększona dokładność dozowania dzięki indywidualnemu projektowaniu instalacji przez firmę ProMinent
- Centralne sterowanie za pomocą PROFIBUS
Zastosowane produkty - Produkcja donutów: Prosta sprawa przy zastosowaniu odpowiednich aromatów
Skontaktuj się z nami
Maciej Tołściuk
Dyrektor zarządzający, ProMinent Dozotechnika Sp. z o.o.
»Razem z moim zespołem jesteśmy do Państwa dyspozycji. Zachęcamy do wysłania zapytania.«